SOLGAR VITAMIN K1

SOLGAR VITAMIN K1, 100 tbl


Manje poznat nego ostali vitamini topljivi u mastima, vitamin K ima najvažniju ulogu u cirkulaciji i procesu koagulacijske kaskade, najprije zato što gotovo polovina od 16 proteina ukljucenih u zgrušnjavanje krvi zavisi upravo od vitamina K. Koagulacijska kaskada je složen mehanizam međusobnih interakcija faktora zgrušavanja koji su neophodni ne samo za zgrušavanje krvi, već i za stvaranje kraste na oštecenom dijelu tijela kako bi se sprijecilo krvarenje. Zbog toga je vitamin K opravdano dati i kod obilnih menstrualnih krvarenja, kao i prije poroda kako bi se sprijecilo prekomjerno krvarenje majke i novorođenčeta poslije porođaja.
Takođe, važnost vitamina K povezuje se sa djelovanjem na koštani sistem jer on aktivira protein osteokalcin važan za ugradnju kalcijuma u koštane strukture, dok njegov nedostatak povecava rizik za nastanak osteoporoze. Studije su pokazale da vitamin K smanjuje izlucivanje kalcijuma mokraćom kod žena u postmenopauzi.
Suplementaciju vitaminom K1 treba provoditi uz nadzor ljekara, posebno kod novorođenčadi, te kod osoba koje uzimaju antikoagulantnu terapiju ili dodatke prehrani koji imaju antikoagulantni ucinak npr. visoke doze vitamina E, omega 3 ili sl.
Sastav u dnevnoj dozi ( 1 tableta ): vitamin K1 100 mcg
Način primjene: Uzima se 1 tableta na dan uz obrok ili po preporuci ljekara.
Napomene: Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoraciti. Čuvati od dohvata male djece. Svi oblici vitamina K mogu stupiti u interakciju sa lijekovima za zgrušavanje krvi. Ako uzimate takve lijekove, posavjetujte se sa ljekarom prije uzimanja ovog proizvoda. Trudnice i dojilje prije upotrebe ovog proizvoda moraju se posavjetovati sa ljekarom.
Način čuvanja: Čuvati na suvom i tamnom mjestu, pri temperaturi do 25° C.